Belasting / Belastbaarheid

In mijn werk als ergotherapeut ben ik veel mensen tegengekomen die moeite hebben met de energiebalans in hun leven. De ene dag gaat alles prima. De volgende dag lukt het bijna niet om op te staan. Dit kan allerlei oorzaken hebben zoals; neurologische problemen, gevolgen van oncologische behandeling, burn-out. De laatste twee jaar kan aan deze lijst helaas ook Covid worden toegevoegd.

Iedereen is wel eens moe. Maar soms gaat de vermoeidheid niet meer weg na een paar keer goed slapen. Soms lukt zelfs goed slapen niet meer. Hoe je ook je best doet, ontspannen lukt niet meer omdat er telkens iets van je wordt gevraagd, iemand verwacht wat van je. Hoe hard je ook werkt en je best doet er komt nooit een einde aan wat je moet doen. De balans tussen je belasting (wat doe je) en belastbaarheid ( wat kan je doen) is dan verstoord.

Ook kan het zijn dat er een fysieke oorzaak is waardoor je energie en conditie is verminderd. Hoe bouw je dat weer op. En wat als dit nooit meer helemaal zo wordt zoals het voorheen was. Hoe geef je dan je leven weer vorm?

De methode “niet rennen maar plannen” en de “activiteitenweger” zijn twee mogelijkheden die jou kunnen helpen om weer balans in je leven te krijgen. Het mooie van beide methodes is dat ze volledig uitgaan van jouw situatie. Ik kan je helpen om inzicht te krijgen in wat voor jou echt belangrijk is in het dagelijks handelen en welke positieve en negatieve factoren daar invloed op hebben.

Sensorische Informatieverwerking (SI) : Regelmatig kom ik mensen tegen die, door verschillende redenen, last hebben met de verwerking van zintuigelijke prikkels. Geluiden komen te hard binnen. materialen voelen onprettig, stilzitten is lastig, concentratie is verminderd etc. Vaak hebben deze klachten een grote impact op het dagelijks leven van diegene. Als SI therapeut kan ik je helpen greep te krijgen op de verschillende zintuigsystemen en de bala0as daarin te herstellen.